Цената на природния газ в Европа се повиши с 10,62 процента

...
Цената на природния газ в Европа се повиши с 10,62 процента
Коментари Харесай

Русия: Изискването за разплащания за газа в рубли не е нарушение на договорите

Цената на природния газ в Европа се увеличи с 10,62 процента към 10:50 часа българско време в сряда. Към момента априлските фючърси на хъба TTF в Нидерландия се търгуват за 119,88 евро за мегаватчас или към 1320 $ за 1000 куб. метра.

Изискването за разплащания за енергийните доставки в рубли вместо в долари или евро не е нарушаване на договорите, а Русия просто се приспособява към невиждан напън , сподели през днешния ден съветският заместник-външен министър Сергей Рябков, представен от Ройтерс.

Дипломатът сподели, че чака Русия и Европейският съюз да изгладят разликите си през идващите няколко дни, показва ТАСС

Настояването на Москва да й бъде заплащано в рубли за съветските газови доставки , които съставляват една трета от годишното ползване в Европейски Съюз, породи остра реакция от страна на европейските страни, напомня Ройтерс.

Кремъл посочи, че  Русия няма да изисква от купувачите си на естествен газ незабавно да заплащат в рубли , откакто по-рано Москва съобщи, че към този момент ще приема заплащания единствено в националната си валута.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че заплащанията и доставките са развой, който лишава доста време.

Миналата седмица съветският президент  Владимир Путин съобщи, че Москва към този момент ще приема единствено рубли  като заплащане за доставките на природен газ за " вражески " страни, измежду които е и Европейският съюз.

Очаква се в четвъртък съветското държавно управление, централната му банка и енергийният колос " Газпром "  да показват на Путин система, която ще разреши заплащането на газа да се прави в рубли.

Западните страни постановиха на Москва  строги наказания , откогато тя вкара войски в Украйна, като наред с другите ограничения Съединени американски щати не разрешиха вноса на съветски нефт и газ.

Въпреки това Европейският съюз, който през 2021 година получаваше към 40% от доставките си на газ от Русия, резервира доставките от Москва.

Междувременно федералният министър на стопанската система Роберт Хабек задейства  етапа на ранно предизвестие по така наречен проект за изключителни обстановки с газа  поради идно утежняване на обстановката с доставките. То е за предварителна защита. 

" Важно е да се подчертае, че сигурността на доставките е обезпечена ", сподели Хабек.

Австрия разгласи, че също като Германия активира първото равнище на своя проект за изключителни ситуации за обезпечаване на доставките на газ  заради опасения, че Русия може да приключи тези доставки, в случай че западните страни откажат да правят заплащания в рубли.

Правителството на Австрия съобщи, че този ход значи " подсилване на съществуващите системи за наблюдаване ", които са в деяние от седмици, и че няма да включва ограничения като нормиране на потреблението.

Причината е " изказването на Русия, че в бъдеще ще приема заплащания за газ единствено в рубли ", се споделя още в изказването. 

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР